Hjulsta Grundskola i Tensta, som har det högsta socioekonomiska indexet i Järvaområdet, har under en lång tid stått inför stora utmaningar. 2015 gick endast 43% av eleverna i nian ut med gymnasiebehörighet. Men stora satsningar på skolan har gjorts under de senaste åren för att förbättra tryggheten, studieron och inte minst resultaten- något som vi idag kan se har gett tydliga och positiva resultat.
Idag mäter sig Hjulsta Grundskola med innerstadsskolorna i matematikresultaten. 95% av eleverna har nu gymnasiebehörighet när de vinkar hejdå till sina lärare en sista gång, och Meriem Boukris är en av de lärarna som med glädje kan vinka tillbaka till sina elever med vetskapen om att de fått en stabil grund för att bygga en trygg och stark framtid i hennes klassrum.
Vi besökte skolan för att fira de fantastiska resultaten som uppnåtts, samt ta del av strategierna de haft för att nå den nivå som idag matchar innerstadsskolorna.
Tidig kartläggning lägger grund för undervisningen - “måste förstå förutsättningarna i klassrummet”
“Vi måste fånga upp elever med svårigheter tidigt.”
Meriem jobbar som matematik- och NO lärare på Hjulsta Grundskola. Tidigare arbetade hon som ingenjör i bioteknik och läkemedelsdesign, men började undervisa med ett starkt mål- att ge våra ungdomar en vision om en bättre framtid och se de lyckas. Målet, som för några år sedan upplevdes långt bort, har idag formats om till en realistisk, och för många elever en självklar bild om framtiden. Vi följde med på Meriems lektion med klass 8A för att se hur hon med hjälp av Magma kunnat bidra till den förändringen.

När klass 8A kliver in i klassrummet efter lunchrasten vet de redan vad som väntar - för så här börjar alla nya moment på Meriems mattelektioner. “Vi börjar med en ny starter, jag har inga förväntningar utan det handlar bara om att se hur mycket ni kommer ihåg från sjuan.” Strategin är simpel. Eleverna testas på sina förkunskaper, och därefter anpassas nivån för resten av veckan. Vissa elever behöver extra stöd för att förstå det nya delmomentet, medan andra snabbt kan utmanas på mer komplicerade uppgifter.
Genom en datadriven undervisning banar Meriem väg för att hålla uppe engagemanget och skapa ett likvärdigt klassrum. Redan första dagen på läsåret görs en screening för att förstå vilka behov som finns i klassrummet. Specialläraren involveras direkt och arbetar i Magma med samtliga elever för att lättare kunna följa upp och individanpassa deras undervisning. Med hjälp av datainsamlingen i Magma kan lärarna individanpassa undervisningen till sina elever i ett tidigt stadie och involvera speciallärare. Det är inte ett recept från månen, utan ett simpelt tillvägagångssätt som visat sin framgång hos bland annat Meriems elever.
“Man har ju elever som har olika behov och förutsättningar, och då kan vi gå in elev för elev och skicka uppgifter utan att de ska känna att de sticker ut för att de har en annan mattebok.”
Visionen som alltid funnits hos Meriem om en bättre framtid lyser igenom i den sömlösa strategi hon och hennes kollegor banat väg för på Hjulsta Grundskola. Och resultaten, de speglar engagemanget, förtroendet och hoppet som lärarna gemensamt byggt- känslor som sitter i skolkorridorernas väggar och i leendena på både eleverna och lärarnas läppar när de går vidare till nästa lektion.
Det är med en varm känsla av stolthet och ett tryggt hopp om framtiden som vi vinkar hejdå till eleverna och lärarna på Hjulsta Grundskola för den här gången, och längtar redan tillbaka till att få besöka dem igen.
Läs Svenska Dagbladets artikel om Hjulsta Grundskola här & se SVTs reportage här.